Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας 2012 PDF Εκτύπωση E-mail

Το σχολείο μας παραγματοποίησε στις 26/01/2012 εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.

Το μουσείο κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1962 και 1965 σε χώρο που δώρισε ο Δήμος Κερκυραίων και εγκαινιάστηκε το 1967. Έγινε με κύριο σκοπό την ανάδειξη των γλυπτών του ναού της Αρτέμιδος. Το 1994 προστέθηκαν στο μουσείο δύο νέες αίθουσες, στις οποίες εκτέθηκαν ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές της πόλης και του νεκροταφείου της Γαρίτσας.

Τα εκθέματα προέρχονται από:

 

  • Παλαιά συλλογή άγνωστης προέλευσης
  • Έργα από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλεως της Κέρκυρας
  • Έργα από την Κερκυραϊκή Κασσιώπη
  • Έργα από τις ανασκαφές Θεσπρωτίας

 

Στις συλλογές περιλαμβάνονται:

 

Χάλκινα αγαλματίδια από την αρχαϊκή έως και του ρωμαϊκούς χρόνους. Ταφικά ευρήματα Αρχαϊκής, Κλασσικής και ελληνιστικής περιόδου από τα νεκροταφεία της Γαρίτσας και του Αλμυρού καθώς επίσης και πλούσια συλλογή νομισμάτων. Ευρήματα προϊστορικής περιόδου και ευρήματα 7ου και 6ου αιώνα π.Χ., που ξεχωρίζει του λιοντάρι του Μενεκράτους, πήλινα ειδώλια και αγαλματίδια από τα ιερά της Κέρκυρας και το εντυπωσιακό αέτωμα της Γοργούς από τον ναό της Αρτέμιδος στους Αγ. Θεοδώρους έργου του 585π.Χ., το αρχαιότερο λίθινο αέτωμα που σώζεται από ελληνικό ναό.

 

Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχουν ακόμη ένα άλλο εντυπωσιακό πώρινο αέτωμα του 500π.Χ. από ναό του Διονύσου, 13 πανομοιότυπα πήλινα αγαλματίδια της Αρτέμιδος, εκθέματα από τον 4ο έως τους ρωμαϊκούς χρόνους και οι κεφαλές του ποιητή Μένανδρου και Θουκυδίδη. Τέλος εκτίθενται ευρήματα από την Παλαιόπολη και την Κασσιώπη, όπως χάλκινα εργαλεία ιατρικής, λύχνοι και οστέινα αντικείμενα οικιακής χρήσης.

Δείτε στιγμές από την ξενάγηση μας στο χωρο του Αρχαιολογικού Μουσείου:

 

 


Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: business website hosting celebrity search Valid XHTML and CSS.